Dubbele controle voor medicatie
09-01-2024
In principe moet medicatie die niet via een geautomatiseerd distributiesysteem (GDV) zoals zakjes worden verstrekt, dubbel gecontroleerd worden. Dit houdt in dat alle 'losse medicatie' zowel dubbel gecontroleerd als dubbel afgetekend moet worden. Volgens de geldende wetgeving is deze dubbele controle van medicatie noodzakelijk om fouten te voorkomen. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd haalbaar. Om dit werkbaar te maken en risico’s effectief te beheersen, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bepaald dat een dubbele controle verplicht is, tenzij de apotheker aangeeft dat het risico acceptabel klein is.
Wil je meer informatie of een afspraak maken?
Wie bepaalt of een dubbele controle voor medicatie nodig is?
Zorgorganisaties kunnen afspraken maken met apothekers over welke medicatie dubbel gecontroleerd moet worden. De dubbel te controleren lijst van de KNMP wordt vaak als uitgangspunt genomen bij het maken van deze afspraken. Apothekers gebruiken deze lijst meestal als leidraad en geven op de toedienlijst aan wanneer dubbele controle en aftekening van medicatie noodzakelijk zijn. Het hanteren van deze lijst draagt direct bij aan medicatieveiligheid, omdat het helpt om risicovolle medicatieprocessen inzichtelijk en controleerbaar te maken. De laatste aanpassing van deze lijst vond plaats in 2022 en het vormt een de basis voor veilige medicatieprocessen in de praktijk.
Volg onze cursus en leer meer
Om zorgverleners en organisaties te ondersteunen, biedt OTBT nascholingen en (basis)cursussen over medicatieveiligheid en medicatie verstrekken. In deze medicatiecursussen behandelen we niet alleen de wetgeving en praktische toepassingen van dubbele controle van medicatie, maar ook hoe je deze kennis kunt integreren in de dagelijkse zorgprocessen. Zo werk je volgens de wet- en regelgeving aan een veilige en efficiënte zorgomgeving waarin medicatiefouten tot een minimum worden beperkt.
Checklist toepassen Veilige Principes (GGZ en verslavingszorg)
09-04-2024 Gebruik de checklist om inzicht te krijgen in hoeverre jouw zorginstelling werkt volgens de veilige principes en wat er nog verbeterd kan worden. Deze versie is gericht op organisaties in de GGZ en verslavingszorg .
Lees meer
Medicatieveiligheid: Waar zoek je informatie over medicatie?
08-02-2024 Waar kun je het beste zoeken naar informatie over de medicatie die je moet verstrekken? Waar begin je en andere tips...
Lees meer
Wie mag er medicatie verstrekken?
23-01-2024 Hoe zit het nu eigenlijk met de bekwaamheid om medicatie te verstrekken? Wie mag er verstrekken en wat precies?
We leggen het kort uit.
Lees meer